türk bayrağı nasıl yazılır? tdk

Türk Bayrağı Nasıl Yazılır? TDK

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal sembolü olan Türk bayrağı, ülkemizin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin simgesidir. Bu nedenle, doğru şekilde yazımı ve kullanımı oldukça önemlidir. Bu makalede, Türk bayrağının nasıl yazılacağı hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Türk Bayrağı Nedir?

Türk bayrağı, beyaz bir zemin üzerine ortasında kırmızı bir hilal ve bu hilalin içinde beş köşeli yıldız bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi bayrağıdır. Bayrak, 29 Mayıs 1936’da kabul edilmiş ve günümüzde Türkiye’nin her yerinde kullanılmaktadır. Peki Türk bayrağı yazarken bayrağındaki b büyük mü yazılmalı, küçük mü?

Türk Bayrağı Nasıl Yazılır? Bayrak kelimesi büyük harfle mi yazılır küçük harfle mi?

Genel kural olarak bir özel isim ve tür adından oluşan tamlama biçimindeki tür isimlerinde bu sözcükler bileşerek kalıplaşmamışsa, özel ad büyük harfle, tür adı ise küçük harfle başlar,

Örnek;

Maraş dondurması, Karadeniz hamsisi, Ankara kedisi, Urfa kebabı, Türk milleti, Fransız mutfağı, Türk bayrağı,  Van kedisi gibi.

Bayrağın yazımı için genellikle iki farklı yöntem kullanılmaktadır:

Eğer Türk bayrağı günlük hayatta cümle içinde kullanılacak ise “Türk bayrağı” şeklinde “T” harfi büyük yazılıp, “b” harfi küçük yazılmalıdır.

Ancak “B” harfinin büyük yazıldığı durumlarda söz konusu olmaktadır. Kanun, yönetmelik ve tüzüklerde Türk Bayrağı şeklinde her iki kelimenin baş harfi büyük yazılır. TDK yazım kurallarına göre kural şekildedir.

Örnek: Türk Bayrağı Kanunu

Örnek cümleler;

Hiç bir savaşta Türk bayrağını yere düşürmemiştir.

Ülkemizin ulusal ve resmi bayrağı Türk bayrağıdır.

Yorum yapın