TDK’ya göre anlamı Karabuğdaygillerden olan, nemli yerlerde yetişen, yaprakları salata olarak kullanılan, çiçekleri iki evcikli ve kırmızımtırak bir bitki; ekşikulak anlamına gelen kuzukulağı birleşik yazılmalıdır.
Faydası Saymakla Bitmeyen Ekşimsi Lezzetle Tanıştınız Mı? Kuzukulağı!
Kuzukulağı saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Bu yemyeşil yapraklı bitki oldukça lezzetlidir. Halk dilinde ekşi ot, ekşi kulak, turşu otu ve ebem ekişisi isimleri ile tanınmaktadır.
Kuzukulağı ekşimsi bir tadı olan yeşil yapraklı bir bitkidir. Mutfaklara konuk olan ve hem yemeklere hem de salatalara oldukça yakışan bir bitkidir. İçerisinde A, B ve C vitaminleri olan kuzukulağı aynı zamanda demir ve fosfor başta olmak üzere pek çok mineral içermektedir. Yaprakların ekşimsi olması ise içerdiği oksalik asitle bağdaşıyor.
Kuzukulağı doğada kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Lezzetli olması ile yetiştirmek isteyen kişiler için en uygun ortam nemli ortamlardır. Toprak tercihi ise kumlu olmalıdır. Bahar aylarında büyüyerek gelişmeye başlayan bir bitki türüdür. En çok Nisan ve Mayıs aylarında hemen hemen her tezgahta karşınıza çıkabilir.
Kuzukulağının Faydaları
Kuzukulağı, halk dilinde ekşi kulak, ekşi ot, ebem ekşisi ve turşu otu olarak bilinmektedir. En çok bilinen faydaları:
- İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde antioksidan özelliğine sahiptir. Dolayısı ile vücudu pek çok zararlı maddeden korur.
- Nezle ve grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kuzukulağı kansızlığa iyi gelen bir bitkidir. Bu konuda ciddi etkilere sahiptir.
- Kuzukulağı enerji verici özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra yüksek kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
- Ağız içerisinde oluşan yaralara iyi gelir.
- İdrar söktürücü özelliğine sahiptir.
- Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasında büyük rolü vardır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişiler kuzukulağı tüketebilir.
- Kuzukulağı lapasını hazırlayarak sivilcelere ve güneş yanıklarına kullanımı uygundur. Cildin sağlıklı olmasını sağlayan bir besindir.
Kuzukulağının zararları var mı?
- Gut hastası olan, idrar ve böbrek gibi sağlık problemleri olan kişilerin kuzukulağını tüketmesi uygun değildir.
- Romatizmal sorunları olan kişilerin tüketmesi uygun değildir.
- Kronik rahatsızlığı olan kişiler ve düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin tüketmesi doğru değildir.
- Hamile kişilerin kuzukulağını tüketmeden doktoruna danışması gerekir.
- Kuzukulağının içerisinde bulunan asitten dolayı çiğ olarak tüketmemelisiniz.