Sözgelimi Nedir? TDK’ya Göre Yazımı ve Kullanımı
Sözgelimi kelimesi, gündelik Türkçe kullanımında sıkça karşılaşılan bir kelime olup sıklıkla tercih edilen bir bağlaçtır. Peki sözgelimi nedir ve nasıl yazılır? Bu makalede, Türk Dil Kurumu’nun kurallarına uygun şekilde sözgelimi kelimesinin yazımı ve kullanımı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
1. Sözgelimi Kelimesinin Anlamı
Sözgelimi kelimesi, mesela, örneğin veya adeta anlamlarına gelir. Bir örnekleme yaparken ya da bir şeyi açıklamak için bir örnek verirken sıklıkla kullanılır.
2. Sözgelimi Kelimesinin Yazımı
Sözgelimi kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun resmi yazım kılavuzuna göre söz gelimi şeklinde yazılır. Kelimenin ayrı yazılması doğru değildir. Ayrıca, kelimenin baş harfi s küçük yazılırken ikinci kelimenin baş harfi g büyük yazılır.
3. Sözgelimi Kelimesinin Kullanımı
Sözgelimi kelimesi cümle içerisinde kullanılırken virgülle ayrılmalıdır. Örneğin: Sözgelimi, yarın geleceğim veya Bugün hava çok sıcak, sözgelimi 40 derece.
Ayrıca, sözgelimi kelimesi bir örnek verirken kullanılırken anlamını daha net bir şekilde vurgulamak için örnekten sonra bir virgül konulmalıdır. Örneğin: Seyahat etmek, benim için en büyük zevktir, sözgelimi son tatilimde Japonya’ya gittim.
4. Sözgelimi Kelimesinin Eş Anlamlıları
Sözgelimi kelimesinin yerine kullanılabilecek diğer bağlaçlar şunlardır:
– Mesela
– Örneğin
– Adeta
– Misal
– Mankafa
5. Sözgelimi Kelimesinin Örneklerle Kullanımı
Sözgelimi kelimesi örnekleri açıklamak için kullanılabilir. İşte sözgelimi kelimesinin kullanıldığı cümlelerden bazıları:
– Bugün yemekte ne yiyeceğimizi bilemiyorum, sözgelimi dün de aynı durumdaydık.
– Türkiye’de birçok yer gezdim, sözgelimi Kapadokya’daki peri bacaları gerçekten muhteşemdi.
– Yeni telefon alacağım, sözgelimi iPhone veya Samsung markalarından birini seçeceğim.
Sonuç
Sözgelimi kelimesi, Türkçe dilinde sıkça kullanılan bir bağlaçtır. Türk Dil Kurumunun yazım kurallarına göre söz gelimi şeklinde yazılmalıdır. Sözgelimi kelimesi, örnekler verirken veya bir şeyi açıklarken kullanılır ve cümle içindeki virgülle ayrılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
1. Sözgelimi kelimesi ne anlama gelir?
Sözgelimi kelimesi, mesela, örneğin veya adeta anlamlarına gelir. Bir örnekleme yaparken ya da bir şeyi açıklamak için bir örnek verirken sıklıkla kullanılır.
2. Sözgelimi kelimesinin doğru yazımı nedir?
Türk Dil Kurumu’nun resmi yazım kılavuzuna göre söz gelimi şeklinde yazılmalıdır. Kelimenin ayrı yazılması doğru değildir.
3. Sözgelimi kelimesinin kullanımında nelere dikkat etmek gerekir?
Sözgelimi kelimesi cümle içerisinde kullanılırken virgülle ayrılmalıdır. Ayrıca, kelime bir örnek verirken kullanılırken anlamını daha net bir şekilde vurgulamak için örnekten sonra bir virgül konulmalıdır.
4. Sözgelimi kelimesinin eş anlamlıları nelerdir?
Sözgelimi kelimesinin yerine kullanılabilecek diğer bağlaçlar mesela, örneğin, adeta, misal ve mankafa’dır.
5. Sözgelimi kelimesi nasıl kullanılır?
Sözgelimi kelimesi örnekleri açıklamak için kullanılır. Örneğin: Bugün yemekte ne yiyeceğimizi bilemiyorum, sözgelimi dün de aynı durumdaydık.
6. Sözgelimi kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiş yazım kuralı nedir?
Türk Dil Kurumu’nun resmi yazım kılavuzuna göre söz gelimi şeklinde yazılmalıdır.
7. Sözgelimi kelimesi hangi durumlarda kullanılabilir?
Sözgelimi kelimesi bir örnekleme yaparken ya da bir şeyi açıklarken sıklıkla kullanılır. Örneğin: Seyahat etmek, benim için en büyük zevktir, sözgelimi son tatilimde Japonya’ya gittim.
8. Sözgelimi kelimesi ne sıklıkla kullanılmalıdır?
Sözgelimi kelimesi sıklıkla tekrarlanmamaya özen gösterilmelidir. Cümlede birkaç kez kullanılmak, okuyucunun metinden kopmasına neden olabilir.9. Sözgelimi kelimesi yalnızca hangi durumlarda kullanılabilir?
Sözgelimi kelimesi örnek verirken veya bir şeyi açıklarken kullanılabilir. Aynı zamanda cümlenin anlamını netleştirmek için tercih edilen bir bağlaçtır.
10. Sözgelimi kelimesi diğer dillerde nasıl ifade edilir?
Sözgelimi kelimesinin İngilizce karşılığı for example veya such as şeklindedir. Almanca’da ise beispielsweise olarak kullanılır.