“Ortadoğu” kelimesi, “orta” ve “doğu” kelimelerinin birleşiminden oluşur ve Türkçede “Middle East” olarak bilinen coğrafi bölgeyi ifade eder. Dolayısıyla, “Ortadoğu” kelimesi Türkçede “Ortadoğu” şeklinde yazılır.
ortadoğu nasıl yazılır?
Özel, isim Güneybatı Asya’da, tarihsel ve kültürel yakınlığı olan ülkelerin oluşturduğu coğrafi bölge, Orta Şark anlamına gelir. Bu kelime genellikle ortadoğu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı orta doğu şeklinde olmalıdır.
Doğru yazımı:
ortadoğu (Yanlış kullanım)
orta doğu ✓ (Doğru kullanım)
Cümle içinde örnek kullanım:
Orta Doğu turu yapmak istiyorum.
ortadoğu nasıl yazılır TDK
Türk Dil Kurumu Ortadoğu kelimesini ilk başta ayrı yazmıştır. Bu yazım 1980’den önce kurulmuş olan ODTÜ’nün adı dahil pek çok kurumun adına da yansımıştır. Bunlar ayrı yazılmıştır ve hala öyle yazılmaktadır.
Ancak bu ifade zamanla, bir bölge adı olarak kalıplaşıp tek kelime haline gelmiş, özellikle 1990’lardan itibaren birleşik yazılmaya başlanmıştır.
Örnekler aşağıda mevcuttur:
Ortadoğu dünyadaki en eski uygarlık bölgelerinden birisidir. Ortadoğu uygarlığı, Hindistan ve Çin gibi başka eski uygarlıklarla karşılaştırıldığında, Ortadoğu sahnesinin diğerlerinden belirgin bir şekilde farklı iki özelliği çok açık bir şekilde görünür. Bu özelliklerden biri çeşitlilik, diğeri de süreksizliktir.
Bu nedenle, kurumların adlarını gözetmekle birlikte bölge adı olarak Ortadoğu’nun birleşik yazılması daha doğru ve günümüzde çok daha geniş kabul gören tutumdur.
Orta Doğu kelimesi, coğrafi ve kültürel bir bölgeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Doğru yazılışı “Orta Doğu” şeklindedir.
Etimolojik olarak, “Orta Doğu” terimi ilk olarak 19. yüzyılda İngiliz diplomatlara ve gezginlere atfedilir. Bu terim, Doğu ile Batı arasındaki bölgeleri tanımlamak için kullanılan “Orta” kelimesi ile birleştirilmiştir. “Doğu” kelimesi ise, bu bölgenin doğusunda yer aldığına işaret etmektedir.
Orta Doğu, genellikle Orta Asya ile Akdeniz arasında yer alan bir bölge olarak kabul edilir. Coğrafi olarak, Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Umman gibi ülkeleri içerir.
Orta Doğu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir ve önemli bir jeopolitik konuma sahiptir. Bu bölge, İslam’ın doğduğu ve yayıldığı yer olarak da bilinir. Ayrıca, petrol rezervlerinin büyük bir kısmına da ev sahipliği yapması sebebiyle küresel politika ve ekonomi açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Türkçe dili içinde de “Orta Doğu” terimi yaygın bir şekilde kullanılır. Bu terim, bölgeyi ifade etmek için resmi ve günlük dilde sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Özellikle Türkiye’nin jeopolitik konumu ve bölgeyle olan tarihi, kültürel ve diplomatik ilişkileri sebebiyle, “Orta Doğu” terimi Türkçe literatürde sıkça karşımıza çıkar.